menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

WELSH CORGI PEMBROKE

Ontstaansgeschiedenis
Evenals de Welsh Corgi Cardigan is de Welsh Corgi Pembroke afkomstig uit Wales. Men beschouwt dit ras als de jongste van de twee variëteiten. Wel gaat men er vanuit dat beide gemeenschappelijke voorouders hebben: er zijn echter verschillende gegevens die dit in twijfel trekken.
Omdat de Cardigan wordt beschouwd als de oudste, wordt wel eens verondersteld dat de Pembroke het resultaat is van een kruising van de Cardigan met de Zweedse Västgötaspets. Ook zou er een verwantschap bestaan met andere Noord-Europese rassen zoals de Samojeed en de Noorse Elandenhond. Anderen zien een indirect verband met een noorderling en veronderstellen dat de hond met Vlaamse wevers is meegekomen. Deze zouden op verzoek van koning Henry I in 1107 naar Wales zijn gegaan om daar de weefindustrie op te zetten. Zij woonden rond Haverfordwest in Zuid-West-Wales. Pas eeuwen later zouden de Cardigan en de Pembroke gekruist zijn.
Tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw kwamen kruisingen tussen de Cardigan en de Pembroke regelmatig voor, waardoor beide rassen steeds meer op elkaar begonnen te lijken. Pas sinds 1934 is een scheiding aangebracht en vormen zij afzonderlijke rassen. Tussen beide rassen bestaan enkele duidelijke verschillen. Zo heeft de Pembroke slechts een stomp 'staartje', terwijl de Cardigan een lange, afhangende staart heeft.

Uiterlijk
De Welsh Corgi Pembroke is een lage hond. Volwassen Pembrokes bereiken een schofthoogte van 25 tot 30 cm. Reuen en teven zijn op grond van hun grootte moeilijk uit elkaar te houden. Het gewicht van een volwassen reu ligt tussen de 9 en 11 kg, een volwassen teef wordt zo'n 8 tot 10 kg.
Voor de vacht zijn alle kleuren, met uitzondering van wit, volgens de rasstandaard toegestaan. Het meest voorkomend zijn rood, sabel, en 'black-and-tan'. In het laatste geval is een witte aftekening op hals, borst en poten mogelijk. Een weinig wit op de kop is toegestaan volgens de rasstandaard. De vacht bestaat uit middellange of korte, rechte haren en is waterafstotend.
De Pembroke heeft geen staart, hooguit een kort stompje.

Karakter
De Welsh Corgi Pembroke is een herdershond maar kan ook als gezinshond worden gehouden. Het is een energieke hond die zeer aan zijn baas en het gezin gehecht is. Hij maakt een geharde en zelfverzekerde indruk, maar is soms wat overmoedig. Het is een waakse hond die intelligent overkomt.
De Pembroke is een dier dat men alleen onder bepaalde voorwaarden bij kinderen kan laten. Door het karakter van het dier kan hij het niet hebben dat hij wordt geplaagd. Omdat de Pembroke van oorsprong een waakhond is, zal hij vreemden niet direct accepteren. Tegenover andere honden kan de Pembroke zich dominant gedragen.

Opvoeding en verzorging
Onder normale omstandigheden verloopt de opvoeding van de Welsh Corgi Pembroke zonder problemen. Deze hond leert snel, zowel ten aanzien van commando's als op het gebied van de hondensport.
Naast de dagelijkse rondjes is de Cardigan graag langere tijd buiten. Dit kan door hem in uw eigen omgeving zijn energie te laten kwijtraken. Maak bijvoorbeeld regelmatig langere wandelingen of ga met hem naar hondensport of behendigheidstraining.
De vacht van de Pembroke vraagt weinig verzorging. Wel moeten af en toe de dode en losse haren met een borstel worden verwijderd.