menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

PICARDISCHE HERDERSHOND

Ontstaansgeschiedenis
De Picardische Herdershond, ook wel Berger Picard en Herdershond van Picardië genoemd, is afkomstig uit het Franse Picardië, een streek in het noordwesten van Frankrijk. Er bestaat een duidelijke verwantschap tussen deze herder, de Beauceron en de Briard. De hond werd gebruikt als schapenhoeder en waakhond.
Het ras verscheen al in de negentiende eeuw op tentoonstellingen, maar werd pas in 1925 als apart ras erkend. Door de twee wereldoorlogen nam hun aantal sterk af. Tegenwoordig komt het ras nog steeds weinig in Frankrijk voor, daarbuiten neemt de belangstelling langzaam toe.

Uiterlijk
De Picardische Herdershond is een middelgrote hond. De reuen van dit ras hebben een schofthoogte van 60 tot 65 cm, de teven meten zo'n 55 tot 60 cm.
De vacht van dit hondenras is ruw en hard en bestaat uit halflang haar. De kleur kan verschillend zijn: van zwartgrijs via blauwgrijs, grijs en roodgrijs tot donker en licht fauve. Hoewel wat wit aan de tenen of een witte borstvlek volgens fokkers niet gewenst is, wordt het wel toegestaan.

Karakter
De Picardische Herdershond is een waak- en herdershond, maar hij kan ook als gezinshond worden gehouden. Het is een energieke hond met een toch wel eigenzinnig karakter. Enerzijds is hij trouw en vriendelijk tegenover kinderen, aan de andere kant doet hij gereserveerd tegenover vreemden. Voor de stad is deze herder minder geschikt omdat het dier veel blaft.
Het liefst is deze herder de enige hond in huis, zodat hij de volle aandacht van de baas kan krijgen. De aanwezigheid van kinderen en andere dieren levert onder normale omstandigheden geen problemen op. Voorwaarde daarbij is in ieder geval, dat men tijdens de opvoeding van de hond veel aandacht besteed aan zijn socialisatie.

Opvoeding en verzorging
De opvoeding van de Picardische Herder vraagt de nodige aandacht: de hond kan zich zeer verschillend gedragen en eigenzinnig zijn. In zijn opvoeding is het haast niet mogelijk hem iedere situatie te laten beheersen. Bovendien loopt u daarmee de kans zijn karakter te veranderen. Uw houding moet er dan ook op gericht zijn de hond onder alle omstandigheden naar u te laten luisteren. Benader de hond daarom niet alleen duidelijk, maar vooral ook vriendelijk.
De Picardische Herder moet voldoende beweging krijgen. Dat betekent dat de dagelijkse rondjes aangevuld moeten worden met wat intensievere beweging. Daarbij hoeft u niet altijd mee te doen, maar kunt u zelf de fiets nemen.
De Picardische Herder moet regelmatig gekamd en geborsteld worden. Het is niet verstandig de vacht te trimmen.