menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

FINSE BRAK

Ontstaansgeschiedenis
De Finse Brak is een driekleurige hond die in Finland uit Engelse, Duitse, Zwitserse en Scandinavische Brakken op schoonheid en bruikbaarheid gefokt is. De hond is in Finland en de omringende landen behoorlijk geliefd. Lichamelijk is hij gelijk aan de Hamilton Stövare, waarmee hij soms wordt verward. Vergeleken met deze hond is de Finse Brak wat groter en meer vierkant van vorm.

Uiterlijk
De Finse Brak is een middelgrote hond. De schouderhoogte van reuen is 55 tot 61 cm en van teven 52 tot 58 cm.
Het meest opvallende aan de hond is de zwarte mantel, de warme roestbruine kleur op het hoofd en het onderlichaam, de schouders en de ledematen. Op de snuit, de keel, de borst en de onderkant van de benen en de uiterste punt van de staart zit een witte vacht. Sombere en vale kleuren zijn niet wenselijk, evenals gekleurde stippen in de witte aftekeningen. De beharing is kort, dicht en vrij grof, ook op de staart.

Karakter
De Finse Brak heeft een handelbaar en alert karakter, is onafhankelijk maar toch aanhankelijk, aanhalig en goedmoedig. Hij wordt vooral voor de hazen- en vossenjacht gebruikt, en heeft een grote jachtpassie. Door zijn rustige, energieke en vriendelijke aard kan hij goed met soortgenoten en met mensen overweg.

Opvoeding en verzorging
Als u de Finse Brak in huis houdt, moet u voor genoeg beweging voor deze hond zorgen. Deze hond bezorgt u niet veel werk: geregeld kammen en borstelen van de vacht is voldoende.