menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

BEAGLE HARRIER

Ontstaansgeschiedenis
Hoewel de Beagle Harrier vaak wordt ingedeeld bij de Engelse 'lopende hondenrassen' is dit ras in feite een Franse schepping. Het ras is het produkt van een kruising van de Beagle met de moderne Harrier. Aanvankelijk waren er veel variëteiten maar de laatste decennia is geleidelijk meer uniformiteit in het ras tot stand gebracht. Het was met name baron Gérard die het lukte de kenmerken van de Beagle Harrier vast te leggen, door exemplaren te fokken die de jachteigenschappen van beide rassen in zich verenigden. Daarbij stond voorop een hond te ontwikkelen, die enerzijds de fijne neus en het aangeboren jachtinstinct van de Beagle meekreeg en anderzijds het grotere formaat en de grotere snelheid van de Harrier. Deze door Baron Gérard ontwikkelde standaard, feitelijk het ontwikkelen van een speciaal voor de jacht op de reebok geschikte hond, geldt ook nu nog steeds als dé standaard.

Uiterlijk
In tegenstelling tot de Beagle heeft de Beagle Harrier een korte rug. De schouderhoogte is groter dan de romplengte. De schofthoogte ligt tussen de 43 en 48 cm bij een gewicht rond de 14 tot 15 kg.
De beharing is tamelijk dik, niet te kort en stevig. De kleur is niet erg van belang bij de Beagle Harrier. Meestal is de hond driekleurig met min of meer heldere roestkleurige vlekken of zwarte platen. Omdat er ook grijze Harriers bestaan is deze kleur, al dan niet in combinatie met andere tinten, geen reden voor diskwalificatie of straf op een tentoonstelling.

Karakter
Als 'lopende', drijvende Brak is de Beagle Harrier vooral geschikt voor de jacht. Als huishond moet men niet een perfect gehoorzamende hond verwachten en het nodige geduld en tijd in zijn opvoeding steken om hem het een en ander te laten leren. Hij is vriendelijk tegen mensen, maar kan soms wat onstuimig in de omgang zijn. Ze mogen geen angstig, stom of zacht voorkomen hebben, maar moeten juist lenig en fors overkomen. Ze hebben een vriendelijk, onafhankelijk, eigenzinnig, energiek, vrijmoedig en moedig karakter. De hond beschikt over een goede neus, grote snelheid, een uitstekend uithoudingsvermogen en een flinke dosis temperament.

Opvoeding en verzorging
Om van een Beagle Harrier een gezinshond te maken moet de hond consequent en met geduld worden aangepakt. Verder heeft de hond ruimte nodig om zich te kunnen bewegen en heeft hij elke dag behoefte aan een lange wandeling.
Een geregelde kam- of borstelbeurt voor het verwijderen van los en dood haar is voldoende. De oren moeten goed schoon gehouden worden.