menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

BASSET BLEU DE GASCOGNE

Ontstaansgeschiedenis
Er zijn vier rassen van Franse afkomst met de naam Bleu de Gascogne, en wel de Petit Bleu de Gascogne, de Grand Bleu de Gascogne, de Basset Bleu de Gascogne en de Petit Griffon Bleu de Gascogne. De benaming geeft verwarring omdat deze Basset niet is ontstaan in de Gascogne, maar wordt ontleend aan de stamvaders van het ras, de Petit en de Grand Bleu de Gascogne. Rond 1910 fokte Alain Bourbon dit ras terug nadat het vrijwel was uitgestorven. In Frankrijk wordt het ras veel gebruikt in de jacht op klein wild.

Uiterlijk
Met een schofthoogte voor reu en teef van 34 tot 42 cm is de Basset Bleu de Gascogne van de vier soorten de kleinste. Dit komt vooral door zijn veel kortere poten. Het gewicht loopt uiteen van 15 tot 18 kg.
Het ras heeft een kortharige, dichte beharing. De blauwe kleur komt voort uit de zwarte vlekken op een witte ondergrond, die geheel zwart gespikkeld is. Bruine aftekeningen komen voor boven de ogen, op de snuit, op de poten en aan de onderkant van het lichaam. Het verhemelte, de lippen, de voetzolen, de geslachtsdelen en de nagels zijn zwart.

Karakter
De Basset Bleu de Gascogne is geschikt voor de jacht in meutes, vooral op hazen, maar het ras kan ook als huishond gehouden worden. De hond is vriendelijk, actief en temperamentvol. Soms is hij wel eigenzinnig. Hij bezit een grote passie voor de jacht en heeft een uitstekende neus. Ook blaft hij luid.
Hij leefde oorspronkelijk vooral in meutes en kan het dan ook goed vinden met soortgenoten. Ook met kinderen kan hij doorgaans goed opschieten, evenals met vreemden. Wel is het raadzaam deze hond vroeg te laten kennismaken met andere huisdieren en katten.

Opvoeding en verzorging
Door zijn jachteigenschappen is de Basset Bleu de Gascogne van nature wat eigenzinnig. Toch valt hij wel op te voeden tot een prettige huishond en hoeft daarvoor niet al te hard te worden aangepakt. Hij stelt een regelmatige wandeling zeer op prijs, maar moet goed in het oog worden gehouden. Zijn oorsprong maakt dat hij het liefst zijn neus achterna gaat.
De vacht van de Basset Bleu de Gascogne heeft in feite weinig verzorging nodig: geregeld met een rubberen borstel de losse haren verwijderen is voldoende. De oren moeten wel goed schoon gehouden worden, zo nodig met een oorcleaner.