menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

BASENJI

Ontstaansgeschiedenis
De Basenji behoort tot een bijzonder oud ras dat uit Centraal-Afrika stamt. De naam Basenji betekent "boshond". Uit afbeeldingen op graftomben en voorwerpen is bekend dat hij al als geschenk werd gegeven aan de farao's van Egypte. Met de ondergang van het Egyptische rijk leek de hond uit te sterven. Toch werd hij in de negentiende eeuw, toen Soedan en Kongo werden gekoloniseerd opnieuw aangetroffen en naar Engeland geëxporteerd. De inheemse bevolking waardeerde hem zeer als jachthond en gebruikte hem ook als pasmunt bij bruidsschatten. Op de bosrijke hoogvlakten verschilt het type van die van de laagvlakten. Momenteel komt hij in heel Europa voor, ook als gezelschapshond.

Uiterlijk
De Basenji komt over als een attente, snelle hond met goede proporties. De schofthoogte van reuen is rond 43 cm en van teven rond 40 cm. Het gewicht loopt uiteen van 9,5 tot 11 kg.
De vacht is kort, zacht, dicht en fijn van structuur. De huid is bijzonder los. De vacht heeft drie erkende kleurvarianten: zwart, rood en zwart en 'tan' (donker roodbruin). Ze hebben daarbij altijd witte aftekeningen op voeten, borst en staartpunt. Ook een roomkleur komt voor, maar is volgens de rasstandaard niet toegestaan.
Opvallend aan de Basenji is zijn zwijgzaamheid. Ze blaffen niet maar produceren een 'grinnikend gejodel', een wat huilend geluid, dat lijkt op lachen en jodelen tegelijk. Daarnaast is het een zeer zindelijke hond. Basenji-teven zijn gewoonlijk maar één keer per jaar loops.

Karakter
De Basenji is zowel geschikt als gezelschapshond als voor de jacht. Het zijn intelligente, onafhankelijke en eigenwijze honden, maar tegelijk zijn ze ook gehecht aan hun baas, die ze graag om zich heen hebben. Verder is hij niet erg gehoorzaam. Tegenover vreemden is hij wat afstandelijk en heeft hij van nature de neiging zijn baas te beschermen. Met soortgenoten kan hij goed opschieten. Met kinderen kan hij weliswaar redelijk overweg, een echte speelgenoot is hij echter niet. Hij moet in zijn waarde gelaten worden. Met katten en andere huisdieren moet hij vroeg in aanraking komen om problemen ten gevolge van zijn jachtinstinct te voorkomen.

Opvoeding en verzorging
Omdat de Basenji niet erg gehoorzaam is en nogal eigenzinnig en onafhankelijk kan zijn, vergt het opvoeden tot een hond die naar zijn baas luistert nogal wat geduld en tactisch vernuft. Een bestraffing op zijn tijd is dan ook wel nodig. Een perfect luisterende hond wordt hij echter nooit. Dat zou zijn karakter geweld aandoen.
De vacht heeft voldoende aan het af en toe borstelen met een rubberborstel of met een glanshandschoen. Basenji's zijn van nature bijzonder zindelijk: ze likken regelmatig op een katachtige manier hun vacht schoon.
De Basenji past zich gemakkelijk aan de omstandigheden aan en kan daardoor ook goed op een flat gehouden worden, mits men vaak genoeg met hem wandelt. De meeste honden van dit ras houden niet van regen en kunnen niet erg goed tegen kou en tocht.