menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

DALMATISCHE HOND

Ontstaansgeschiedenis
Dalmatische Honden, ook wel Dalmatiërs of Dalmatiners genoemd, komen van oorsprong uit Kroatië, één van de republieken van het voormalige Joegoslavië. Het ras is dermate oud, dat eraan getwijfeld wordt wie de voorouders van de Dalmatische Hond zijn. Het ras komt in ieder geval al voor op schilderijen uit de zestiende eeuw. Ook in graftombes van Egyptische farao's zijn schilderingen van honden gevonden die sterk op de huidige Dalmatische Hond lijken. Het ras is dus waarschijnlijk enkele duizenden jaren geleden ontstaan in het huidige Middellandse-Zeegebied.
De hond wordt in West-Europa vooral als gezelschapshond gehouden. In Oost-Europa wordt de Dalmatische Hond nog wel bij het jagen ingezet en in Noord-Amerika wordt de hond bij de brandweer ingezet. Hij is namelijk zo behendig dat hij tegen een ladder kan oplopen. Bovendien is hij door zijn korte vacht niet brandgevoelig.
Dalmatische Honden kunnen niet eenvoudig gefokt worden. Als u de aanschaf van een hond van dit ras overweegt, kunt u het beste naar een zeer betrouwbare fokker gaan.

Uiterlijk
De Dalmatische Hond heeft een evenwichtig lichaam. Hij heeft een symmetrische bouw, uitgebalanceerd en gespierd. Zowel hals als kop zijn vrij lang en dat geeft hem een sierlijk uiterlijk. De schouderhoogte van reuen meet 55 tot 61 cm, hun gewicht ligt rond de 25 kg. Teven hebben een schouderhoogte tussen de 50 en 58 cm en wegen ongeveer 22,5 kg.
Opvallend aan de Dalmatische Hond is de kleurstelling van de vacht. Deze is wit met zwarte vlekken of bruine, leverkleurige vlekken. Volgens kenners heeft de ideale Dalmatiër vlekken van ongeveer dezelfde grootte, ze mogen elkaar niet raken en zijn ongeveer 2 tot 3 cm in doorsnede. Bij de geboorte zijn deze vlekken nog niet zichtbaar: de tekening krijgen ze pas na enkele weken. De vacht van Dalmatiërs is altijd kortharig, waarbij de haren hard en glanzend zijn. Deze vacht verliest relatief veel haar.

Karakter
Vroeger werd de Dalmatische Hond als jachthond gefokt vanwege zijn goede neus. Ook deed hij dienst als waakhond voor de stallen. Midden vorige eeuw werd het heel deftig gevonden om deze honden mee te laten lopen met een paardenrijtuig. Hij wordt dan ook wel eens koetshond genoemd. Ondanks deze vroegere taken is de hond lief voor kinderen. In de regel gaat dit ras ook goed om met huisdieren en andere soortgenoten. Het gedrag tegenover vreemden verschilt per karakter. Soms kan het dier waaks zijn, soms ook ongeïnteresseerd. Doorgaans zijn Dalmatische honden heel evenwichtig, sociaal, trouw en intelligent. Daarnaast zijn ze opmerkzaam en waaks, hoewel ze nauwelijks blaffen.

Opvoeding en verzorging
Beloon de Dalmatische Hond als hij iets goed doet en hij heeft al heel snel in de gaten wat er van hem verwacht wordt. Na verloop van tijd gedraagt hij zich dan perfect. Wel kan deze hond wat eigenzinnig zijn: wees in dat geval standvastig.
De Dalmatische Hond heeft veel beweging nodig. Het is niet voldoende om driemaal per dag een korte wandeling met hem te maken. Ze houden juist van rennen, lange wandelingen, zwemmen en spelen. Ook lopen ze hele einden mee als de baas gaat fietsen.
De gladde vacht heeft weinig verzorging nodig. Als de Dalmatische Hond in de rui is, verwijder de losse haren dan met een rubberen handschoen.