menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

MOPSHOND

Ontstaansgeschiedenis
De Mopshond is een zeer oud ras. Er zijn bewijzen dat al vóór het begin van onze jaartelling in China honden voorkwamen die sterk op de huidige Mopshond leken. Enkele Chinese keizers bevorderden de fok van zowel de Mopshond als de latere Pekingees, waardoor het ras over heel China verspreid raakte.
Waarschijnlijk is de Mopshond in Europa geïntroduceerd door Hollandse scheepsvaarders die naar China voeren. Het ras is dan ook al vanaf 1500 in Nederland aanwezig. Koning-stadhouder Willem III introduceerde de Mopshond in Engeland. Door zijn afwijkende uiterlijk, werd de Mopshond geregeld als symbool van politieke groeperingen gebruikt.

Uiterlijk
De Mopshond is een ontzettend gedrongen en vierkante hond. De spieren zijn ver ontwikkeld. De kop is heel groot, eveneens vierkant en de neus ligt als het ware tegen de schedel waardoor de Mopshond veel gezichtsrimpels heeft. De schouderhoogte varieert tussen de 25 en 32 cm. In verhouding tot de afmetingen weegt de Mopshond vrij veel, namelijk tussen de 7 en 8 kg. Lichtere exemplaren van circa 6 kg komen echter óók voor.
De Mopshond heeft een zwart masker dat het meest opvalt als de rest van de vacht anders gekleurd is. De vacht kan dan reekleurig, abrikooskleurig of zilverkleurig zijn. Vaak heeft de Mopshond een zwarte streep lopend over de rug van kop tot staart. Dit wordt de aalstreep genoemd. De vacht is kort en dicht; volgens fokkers moet ze glanzend zijn en niet hard, maar ook niet wollig.

Karakter
De Mopshond is een echte gezinshond. Tijdens de Rococo werd het beestje vertroeteld door rijke adellijke dames. Het beestje kreeg zoveel te eten toegestopt, dat het normaal zo speelse en levendige dier tot een trage en dikke 'worst' verwerd. Dit is echter volstrekt niet de bedoeling. Mopshonden zijn speels, intelligent en aanhankelijk. Ze zijn gezellig en rustig in huis, en zijn een toonbeeld van sociaal gedrag. Kinderen, huisdieren, onbekenden: met iedereen gaan ze goed om. Geef ze wél veel aandacht, want ze zijn erg aanhankelijk.

Opvoeding en verzorging
De intonatie van de stem van de baas is voldoende om de opvoeding van de Mopshond juist te laten verlopen. Het speelse hondje vindt buiten ravotten met bijvoorbeeld kinderen prachtig. Door de wat vreemde vorm van de neus, snurken de Mopshonden. Zeker als ze spelen of erg vrolijk zijn. Daarnaast kan de Mopshond bij warm weer last kan krijgen van ademhalingsproblemen. Gun hem dan een koele plek om bij te komen.
De vacht heeft eigenlijk nauwelijks verzorging nodig. Af en toe de dode en losse haren wegborstelen is voldoende. Zo nu en doen moeten de gezichtsplooien en de ogen verzorgd worden: de plooien met een daarvoor geschikte lotion, de ogen met de juiste oogdruppels.