menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

GRIFFON BELGE

Ontstaansgeschiedenis
De oorsprong van de Griffons ligt in België. Tot de 'standaard' van het Griffonras behoort de Griffon Belge. Daarnaast zijn er nog twee variëteiten: de Griffon Bruxellois en de Petit Brabançon, die tegenwoordig beide als apart ras gelden. Over de precieze oorsprong van de Griffons is weinig bekend.

Uiterlijk
Griffons hebben een heel klein, gedrongen en kort lichaam. De kop is breed en rond met twee ver uit elkaar staande ogen. De oren zijn klein en tot een puntig model gecoupeerd. Ook de staart is gecoupeerd. Van de kop van de Griffon wordt wel eens gezegd dat die een haast menselijke gelaatsuitdrukking heeft.
De Griffon is er in verschillende grootten. Het kleinste type weegt maximaal 3 kg. Grote reuen wegen tussen de 3 en 4,5 kg. Tot slot wegen de grotere teven ongeveer 3-5 kg.
Griffons hebben een dichte en harde vacht. Het halflange haar zit wat warrig door elkaar. De kop heeft een langere beharing, die op de neus, de kin en de wangen franjes (het garnituur) vormt. De kleur van de vacht is zwart, eventueel gecombineerd met aftekeningen van een roestbruine kleur. Ook een zwarte vacht vermengd met bruin komt voor. De grote ogen zijn ook zwart.

Karakter
De Griffon Belge behoort tot het ras van de gezelschapshonden. Deze leergierige honden zijn intelligent, stoer ondanks het formaat, ongecompliceerd en rustig in huis. De Griffon heeft behoefte aan gezelschap. Ze gaan dan ook goed met kinderen om. Ook huisdieren zoals katten vormen geen probleem.

Opvoeding en verzorging
De Griffon Belge is ongecompliceerd in de opvoeding. Ze pikken commando's snel op omdat ze slim en leergierig zijn.
Door het formaat hebben ze minder ruimte nodig dan hun grote soortgenoten. Spelen in de vrije natuur vinden ze erg fijn. Het wonen in een flat in een stedelijke omgeving vinden Griffons overigens ook geen probleem.
De vacht van de Belgische Griffon moet vaak geplukt worden. Let erop dat het garnituur niet geplukt wordt. De baard moet vaak gekamd worden. Zo voorkomt u klitten en dat de hond als gevolg van etensresten smerig is. Soms komt het voor dat lange haren in het gezicht de ogen irriteren. Knip de haren dan voorzichtig weg, zodat de Griffon er geen last meer van heeft.