menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

DWERGSCHNAUZER

Ontstaansgeschiedenis
De Dwergschnauzer is familie van de Middenslagschnauzers: beide rassen komen uit Duitsland. Het schijnt dat het Dwergschnauzer-ras al op schilderijen uit de vijftiende eeuw getoond werd. De eerste melding van het officiële ras stamt uit 1899, toen de Dwergschnauzer tentoongesteld werd. Ook in Amerika wordt dit ras gefokt, vanaf 1925.

Uiterlijk
De Dwergschnauzer heeft een schouderhoogte van 30 tot 35 cm en een gewicht dat varieert tussen de 5 en 6 kg. Hij is krachtig en gedrongen, heeft een platte schedel en een lang hoofd. De staart wordt doorgaans bij de derde wervel gecoupeerd.
Het ras heeft een harde vacht, waarbij moet worden vermeld dat fokkers deze het liefst zo hard en grof mogelijk willen hebben. Opvallend zijn de zwaar aangezette wenkbrauwen en de borstelige baard: dit wordt ook wel "garnituur" genoemd. De meest voorkomende kleur voor een Dwergschnauzer is peper-en-zout. Ook zwart met een zilverkleurige aftekening komt voor, net als helemaal zwart. De ogen zijn heel donker. Witte Dwergschnauzers zijn zeldzaam.

Karakter
De Dwergschnauzer is gefokt als ongediertebestrijder, met name voor het jagen op muizen en ratten. Zijn oplettendheid maakt hem daarnaast tot een goede waakhond. Dwergschnauzers staan bekend om hun sportieve aard. Ze zijn levendig, klein maar vurig en vol temperament. Dat laatste is ook terug te vinden in hun waakzaamheid, de eerder genoemde oplettendheid en (soms) koppigheid. Door hun waakzaamheid bejegenen ze onbekenden met argwaan. Bezoek wordt daarom altijd met geblaf aangekondigd. Wel zijn ze over het algemeen vriendelijk tegen kinderen en huisdieren, waardoor het een ideale gezinshond is.

Opvoeding en verzorging
Omdat ze soms koppig kunnen zijn, hebben Dwergschnauzers een consequente baas nodig, die ze goed maar eerlijk opvoedt. Ze zijn intelligent, waardoor commando's snel worden aangeleerd. Met een goede opvoeding voorkomt u tevens, dat hij blafferig wordt.
Dwergschnauzers zitten vol temperament en energie en houden ervan in beweging te zijn. Ga daarom veel met ze uit wandelen en stoei eens met ze in de tuin: dat vinden ze prachtig!
Elk kwartaal moet de vacht getrimd worden in een trimsalon. Knip of scheer niet, want dan is de vacht voor lange tijd verpest. De baard en wenkbrauwen moet u regelmatig kammen, anders ontstaan er klitten. Het teveel aan haar bij de poten kunt u wegknippen.